ТЕЛЕФОН ЗА ПОРЪЧКИ:

+359 888 174 999

Как се зареждат акумулаторите?

Как се зареждат акумулаторите?

ЗАЩО СЕ НАЛАГА ДА ЗАРЕДИМ АКУМУЛАТОРА СИ?

Всеизвестен факт е, че благодарение на акумулаторите, днешните коли могат да стартират (“запалят”). Това означава, че без работещ акумулатор не би било възможно да подкарате колата си. Но тъй като всъщност това са едни големи батерии, техният заряд намалява и акумулаторите “падат”, което изисква тяхното зареждане. Ако се питате на колко време се зареждат акумулаторите, то има няколко чести “виновници” за “падането” от които зависи:

 • колата е навън, извън гараж, а зимата е люта с много ниски температури продължително време;
 • отдавна не сте “палили” автомобила си;
 • пропуснали сте да изключите фаровете преди да слезете от паркираната си кола;
 • врата на автомобилът ви е била открехната, а лампички вътре са светили дълго време;


КАК ДА ПОДАДЕМ ТОК?

Тъй като често падането на акумулатора се случва в най-неудобния момент, то най-вероятно ще ви се наложи някой да ви подаде ток, за да се придвижите, било то да свършите задачите си за деня, или просто да стигнете до вкъщи и до зареждането на акумулатора. Следвайте няколко прости стъпки при подаването на ток:

 1. Разгледайте добре визуланото състояния на акумулатора си. Той не бива да има пукнатини и задължитенлно не бива да има изтичаща от него течност, тъй като тя би била смесица от киселина и вода, употребявана като електролит в кутията на акумулатора. Не се опитвайте да подадете ток на акумулатор с теч в никакъв случай, тъй като това може да доведе до сериозни проблеми за вашето здраве и това на околните ви.
 2. Сложете си лични предпазни средства - очила и ръкавици, за да се предпазите от киселината, която може да излезе от акумулатора като го разбутате.
 3. Огледайте добре клемите и кабелите, с които акумулатора се свързва в колата ви. Не бива да има ръжда, нито прекъсвания.
  Докарайте близко кола в движение, за да подадете ток с кабели, специално за тази цел. Ако кабелите не са достатъчно дълги, то не се опитвайте да използвате втори на един път. Това може да предизвика пожар. Опитайте да приближите превозното средство в движение или използвайте други по-дълги кабели.
 4. Внимавайте да свържете плюсовете и минусите, както е показано на кабелите и акумулаторите.


КАК ДА РАБОТИМ СЪС ЗАРЯДНОТО ЗА АКУМУЛАТОР?

Щом вече сте стигнали до вкъщи, то е време да свалите акумулатора и да го поставите в близост до зарядното:

 1. Защипете извода на зарядното обозначен с + към “плюса” на акумулатора;
 2. Направете същото с минусите;
 3. Чак тогава пристъпите към включване на зарядното към електрическата мрежа.
Не зареждайте акумулатора в стая, в която спите. Най-добре го оставете на терасата или друго проветриво помещение, тъй като е вероятно да има изпускане на вредни и отровни газове.
Не забравяйте при изключването отново първо да извадите щепсала на зарядното от контакта.

БЪДЕТЕ В ЧАС с новостите