ТЕЛЕФОН ЗА ПОРЪЧКИ:

+359 888 174 999

Как да си изберем акумулатор?

Как да си изберем акумулатор?

От какво основно зависи типа акумулатор и как да проверя какъв ми трябва?

От двигателя на колата. Кратко, точно и ясно. Двигатели, които са по-мощни, съответно ще изискват акумулатори с по-висок капацитет. Дизеловите двигатели имат нужда от висок стартов ток, по-голям в сравнение с бензиновите. Така например, ако имате бензинов автомобил с обем на двигателя 1,9, то акумулатор с капацитет 60 Аh е много вероятно да бъде подходящ, докато при дизелов 1,9, трябва да се огледате за 70-90 Ah акумулатор.
Най-важното е да проверите в техническата спецификация на автомобила какъв акумулатор е необходим по признаците, посочени по-долу в статията, а ако не е налична спецификация - то да сравните със стария си акумулатор. Разбира се, първото място за проверка е информацията, посочена от производителя, тъй като предишният ви акумулатор може да не е бил най-удачния.

За кои характеристики на акумулатора да внимаваме?

  • Напрежение - или разговорно наричано волтаж. На автомобилните акумулатори то трябва да е 12 волта, по-точно между 12,4 и 12,6V.
  • Капацитет - колко Ah са необходими по спецификация на автомобила. Това е един от най-важните параметри, тъй като недостатъчен капацитет на акумулатора не би запалил и поддържал автомобила ви. Капацитетът представлява електрическия заряд, който батерията може да отдаде за един час. Измерва се в амперчасове (Ah).
    Важно! Вземете необходимия капацитет за автомобила ви, тъй като с по-малък ще е проблемен при функционирането на колата и ще го зареждаде прекалено често, а по-голям капацитет, дори и като големина да се събере и свърже, то надали ще може да се зарежда напълно от автомобила ви.
  • Стартов ток - това е най-високото количество ток, което може да отдаде акумулатор за първите секунди. Т.е. за започване на работа на двигателя. Измерва се в CCA (cold cracking amperage), обозначено с на етикета на акумулатора (пример 560А) и колкото е по-високо, толкова по-лесно ще пали през зимата колата ви.
  • Размери на акумулатора - дължина, широчина и височина. Те са от значение, за да се събере на определеното място в модела автомобил, за който го купувате. Добре е да измерите инсталационното място.
  • Разположение на полюсите - това означава от коя страна се намира положителния терминал. Повечето са с десен плюс (наричан и директен поляритет) и се обозначават с Д+, а другите са с ляв плюс Л+ (обратен поляритет). За да разберете какъв ви е необходим, то застанете пред настоящия си акумулатор и определете от коя страна е +.
  • Клеми:  това е свързването към автомобила. Те биват европейски, азиатски и американски. Европейските имат дебелина на за плюса 1,95 мм, а за минуса 1,79 мм, азиатските за + 14,7 мм и 13,01 мм за -, и американските от страната с етикета на акумулатора излизат + и - шпилки с резба.
  • Захват на кутия - това е типът, по който акумулатора се закрепва към инсталационното място в автомобила. При европейските марки коли батерията се задържа чрез притискащи пластини, докато при азиатските автомобили - с помощта на рамка или каишка. Ако се колебаете, можете да ни изпратите снимка на “леглото” за акумулатор в автомобила и да ви предложим подходящи акумулатори.


Сега вече сте готови да разгледате и изберете оттук вашия бъдещ акумулатор: АКУМУЛАТОРИ НА ТОП ЦЕНИ
На телефон +359 888 174 99 сме готови да ви помогнем още в избора. 

БЪДЕТЕ В ЧАС с новостите