ТЕЛЕФОН ЗА ПОРЪЧКИ:

+359 888 174 999

Колко ампера да е акумулатора?

Колко ампера да е акумулатора?

Какво са ампери на акумулатора?

Амперите са оценката, която е измерена и дадена от производителите на акумулатора за това колко количество ток може да отдаде батерията през първите секунди. Всъщност амперите са разговорната мярка за CCA (cold cranking amperage), т.е. за стартовия ток.  Това е показател при температура -20оС в продължение на половин минута и задържайки първоначалното напрежение 1,2волта, какво количество електрически заряд ще отдаде при стартиране на колата ви.

Какви са необходимите ампери според размера на колата?

Изборът на акумулатор наистина не зависи от размера на колата, а от цялостното електрическо натоварване на системата, което се изисква за нормални функции. Коли, използващи дизелово гориво, имат по-голяма нужда от по-силни акумулатори спрямо бензиновите. Например, полицейска кола ще има нужда от по-високи ампери на акумулатора, тъй като тя поддържа и високоговорители, буркани и звукови сигнали.


Колко минимално ампери на акумулатора са необходими за запалването на колата?

Необходимите ампери на даден акумулатор за старт на колата основно зависят от обема на двигателя, типа на стартера и температурата:

  • Двигателите с голям работен обем имат по-високи нужди от тези с малък.
  • Двигатели със стартери с директно задвижване имат нужда от двойно по-силни акумулатори спрямо коли със стартери с редуктор.
  • Студен двигател има нужда от много повече от затоплен.


А акумулатор с колко ампера да си купим?

Идва и най-конкретният въпрос при избор на нов акумулатор. Отговорът е един единствен: Проверете в приложената документация за съответния модел автомобил колко е необходимата стойност за оптимално функциониране на колата.
Мнозина са поддръжници на теорията, че колкото повече ампери има в резерв, толкова по-добре. Това може понякога да изиграе лоша шега, тъй като колата ви няма да може да го зарежда на 100%, с което той да се амортизира прекалено бързо.


Разгледайте наличните акумулатори и направете своя избор от https://dikar.bg/avtomobilni .

Ако имате колебание какъв избор да направите, а документацията на автомобила ви не е налична, най-добре се свържете с нашите представители на info@dikar.bg

БЪДЕТЕ В ЧАС с новостите