ТЕЛЕФОН ЗА ПОРЪЧКИ:

+359 888 174 999

Изкупуване на акумулатори

Изкупуване на акумулатори

Край с акумулатора...

Ако сте стигнали до момента, в който колата ви тотално се е предала и това е нейният край, доста вероятно е да се опитате да разпродадете какво-що има ставащо, годно или като цяло онези неща, които биха ви донесли някой лев. Често това е случва след известно време за “прежалване” на колата. Проверявате акумулатора и той не става вече за нищо. Но как да се отървете от него?

Това, което трябва да добре да знаете е, че нямате право да изхвърляте акумулатора си в контейнер или кошче на улицата. Акумулаторите съдържат опасни за здравето вещества и те подлежат на специална обработка в край на жизнения си цикъл. По тази причина акумулаторите се изкупуват и рециклират.

Ако сами ще махате акумулатора от колата си, ето тук можете да откриете съвети как това да стане безопасно.


Защо трябва акумулаторите да се рециклират?

Процесът по рециклиране на стари акумулатори е добре регулиран от закони, тъй като е изключително важно да се контролира обработката на токсичните вещества, които се съдържат в тях.

А защо акумулаторите са толкова опасни ли? По-голямата част са съставени основно от олово и сярна киселина. Контактът и с двата основни компонента на акумулаторите води до висок риск за здравето ни - за нервната система, заплаха за различни органи, както и за репродуктивната способност на човека. Това означава, че действието на акумулаторите е перфектно за поддържане на колите ни в добро състояние, но в края на жизнения си цикъл, при неправилно третиране, е катастрофа за каквото и да било друго.

За щастие, благодарение на модерните технологии, по-голямата част от материалите от състава на акумулаторите, се преработват и се използват отново. Акумулаторите се чупят в специални съоръжения по специален начин и се разделят на различните си компоненти. Пластмасовата кутия отива при други пластмасови отпадъци. Оловото се извлича в твърдо състояние и като паста. Независимо от формата, в която е взето използваното олово, то преминава през топене и пречистване, докато не стане готово да се използва отново. Около 90% от съставните части на акумулатора ви могат да бъдат отново в употреба.


А колко ще получа за акумулатора си?


Идва и другото предимство за рециклирането на акумулатори - можете да получите пари за него. Цените варират и от опит ще ви изброим възможностите към 2020 година. Те могат да са:

  • фиксирани - обикновено около 15 лв за стар акумулатор за кола;
  • на килограм - около 1лв.


Ако се интересувате къде ще изкупят стария ви акумулатор изгодно, можете да се свържете с нас на info@dikar.bg , за да се опитаме да ви дадем най-добрият съвет.

БЪДЕТЕ В ЧАС с новостите