ТЕЛЕФОН ЗА ПОРЪЧКИ:

+359 888 174 999

Колко тежи един акумулатор?

Колко тежи един акумулатор?

Защо акумулаторите на колите са толкова тежки?

Всеки, който е опитвал да смени акумулатора си, знае колко тежък всъщност е - една сякаш огромна батерия. Вероятно се е запитал “Ох, колко тежи това чудо?”. Но всъщност отговорът е малко по-сложен от една обикновена цифра, която еднозначно да определя килограмите на акумулаторите.
Теглото на различните акумулатори варира - те са от 10 до 60 кг. Толкова са тежки, тъй като повечето са изградени от олово и киселина. Оловни плочи и оловен оксид са потопени в разтвор от сярна киселина. Тежестта на акумулатора идва основно от оловото, което, както всички знаем, има високо тегло по принцип.

А колко тежи нашият акумулатор?

Ако се чудите колко тежат най-често използваните акумулатори - около 18 килограма. Ето няколко примера за различната тежест на акумулаторите:


Обикновено теглото е принтирано на етикета на всеки акумулатор. Но не се учудвайте, ако го изтеглите след време - теглото му намалява, тъй като се изпразва от киселината, произвеждаща заряд.


Връзката капацитет - тегло

Размерът на акумулатора е основен в определянето му на тегло. Колкото по-голям е акумулатора, толкова по-голям е капацитета му и следователно той произвежда повече мощност. Ако колата ви е с по-голям двигател, то и акумулаторът, който е необходим, ще е със сравнително големи размери. Някой по-големи акумулатори тежат около 25 кг.


Какво е значението на теглото на акумулатора?

Въпросът колко тежи акумулатора всъщност не е само предизвикван от трудното му прехвърляне при смяна. Особено важен е при закупуване на нов. Не забравяйте, че трябва е да е близък размер до настоящия ви. Въпреки високата пазарна цена на колите, то разпределението на няколко килограма е изненадващо колко силно могат да повлияят представянето на автомобила. Така че ако обмисляте да си купите по-голям акумулатор, то може да е също толкова лоша идея, колкото и по-малък.


БЪДЕТЕ В ЧАС с новостите