ТЕЛЕФОН ЗА ПОРЪЧКИ:

+359 888 174 999

Колко електролит събира акумулатора?

Колко електролит събира акумулатора?

Какво е електролит на акумулатор?

Нормалният първи въпрос, който ще си зададем, е какво точно е електролит. За да не е просто едно абстрактно понятие, накратко бихме искали да отговорим. Електролитът е катализаторът, който прави акумулатор проводим чрез движение на йони от катода към анода при зареждане, както и обратното - при отдаване на ток. Йоните са електрически заредени атоми, които приемат или отдават електрони. Електролитът е съставен основно от сярна киселина и дестилирана вода.

Какви са стойностите за количество електролит?

Обемът на електролита в даден акумулатор зависи от капацитета му. Ето и списък с приблизителното количество необходимо според амперчасовете на акумулаторите:

  • 55 Ah - 2,5 l;
  • 60 Ah - 2,9 l;
  • 65 Ah - 3,5 l;
  • 75 Ah - 3,9 l;
    90 Ah - 4.6 l;
  • 190 Ah - 10 l.

Проверява ли се колко е?

Лесно можете да извършите проверка, ако акумулаторът е обслужваем. За да поддържате доброто представяне и надеждността на акумулатора, изключително важно е да проверявате нивото на електролит (на течност) всеки месец. Носете предпазни очила и ръкавици преди да развиете вентилационните отвори. Вземете и фенерче наблизо, за да погледнете добре в отворите, тъй като внимателно трябва да огледате плочите. Изисква се те да са добре потопени в течност - тя трябва да бъде сантиметър над тях. Ако има липсваща течност, то можете да добавите дестилирана вода и след това да заредите акумулатора си. В тази статия можете да получите съвет как се прави.

Проблем ли е ако има малко повече електролит?

Ниското ниво на електролит драстично намалява капацитета на акумулатора, с което той може да престане да работи. Но дали да не го понапълним малко повече? Не - лоша идея! При това много.
Препълнен акумулатор може лесно да протече, когато се зареди, с което сярната киселина да излезе и да предизвика негативни ефекти. Тя ще разяде боята, металните повърхности ще корозират. Затова внимавайте с количеството електролит.


БЪДЕТЕ В ЧАС с новостите