ТЕЛЕФОН ЗА ПОРЪЧКИ:

+359 888 174 999

Видове акумулатори, част 3

Видове акумулатори, част  3

Да допълним речника си


След част 1 и част 2 идва и третата за видовете акумулатори, с която се надяваме да сме най-полезни в избора ви и значително по-лесно да се ориентирате какво е най-доброто решение за вас.


SHD (“Super Heavy Duty”) акумулатори


Този тип акумулатори са предназначени за трактори и багери. Стартерните батерии за този тип машини трябва да могат да издържат на трудни условия и терени, с което към тях да появява искането да са:

  • с висок и постоянен стартов капацитет, и то с резерва, която да отиде към допълнителни консуматори на енергия като например климатик или GPS;
  • устойчиви на много силни и непрестанни вибрации.


Тракторите и багерите търпят много вибрации от неравните терени, което бързо може да увреди акумулаторите, тъй като плочите в устройството им може да се разхлабят, а и кутиите им да се счупят. Само чрез употребата на висококачествени SHD акумулатори можете да сте сигурни в надеждността на машината си.


Стационарни акумулатори


Както предполага наименованието им, тези акумулатори за направени за неподвижни места и се използват най-често като подкрепящи батерии в случаите на проблем с тока. Има много места и устройства, които в никакъв случай не бива да остават без ток, като например болници или средства за комуникация.


Старт-стоп акумулатор

Този тип акумулатори са направени по начин, подходящ да посрещне нуждите на новата функция на колите на 21-век “старт-стоп”. Чрез нея тези автомобили спират сами двигателя си, когато не са в движение, а при натискането на съединителя палят и отново са готови да потеглят без други допълнителни действия на водача. Старт-стоп акумулаторите трябва да имат висока издръжливост, тъй като автомобилите, които ще захранват, ще бъдат запалвани на всеки светофар. Важно е да знаем, че старт-стоп акумулаторите ползват AGM или EFB технологии, но не можем да заменим с различна, т.е. AGM старт-стоп акумулатор му е необходима смяна със същия вид, а не с EFB.


Акумулатори с дълбок цикъл


Тези акумулатори отдават максимума от капацитета си при употреба. Техните клетки могат да отдадат заряда си напълно. Сравнено с останалите видове акумулатори, с дълбокия цикъл имат много по-дебели плочи в устройството си. Този вид могат да бъдат празни с остатък само една пета от заряда им, но все пак да функционират.

SMF акумулатори


SMF е съкращение на английски език от “sealed maintenance free”, което буквално преведено означава “запечатани и без поддръжка”. При тези акумулатори няма отваряеми вентилационни отвори и не се изисква да проверявате и допълвате количеството течност. При тях загубата на течност е пренебрежимо малка.


С това урокът ни в три части по “акумулаторски” приключи. Ако все пак някой термин ви липсва, не се притеснявайте да ни пишете, а ние от dikar.bg с удоволствие ще ви разясним.

БЪДЕТЕ В ЧАС с новостите