ТЕЛЕФОН ЗА ПОРЪЧКИ:

+359 888 174 999

5 начина да разберем време ли е за нови гуми

5 начина да разберем време ли е за нови гуми

Голямото отлагане


Гуми са един от най-важните компоненти на колата при спиране. Може веднъж да ви се наложи да спрете по-бързо, но това е вероятно да спаси човешки животи. За жалост на мнозина от нас ни се е случвало да си кажем реплика от типа “Е, и тази зима ще карам със старите гуми, пък догодина, ще имам повече пари и ще купя нов комплект”. Да, свързването на двата края финансово никак не е лесно, но щом се отнася до безопасност, то задължително трябва да сме на ясно в какво се залаваме и да се запитаме дали здравето ни и това на семейството ни струват колкото 4 гуми.

Как да разберем за смяна ли са гумите ни?


В тази статия сме ви направили списък какво е важно да знаете и проверите преди да подкарате автомобил със съмнително годни гуми.

  1. Гумите имат дата на производство над 10 години - Със сигурност състоянието на гумите е много повече зависещо от начина им на употреба и условията, на които са шофирани. Само, че добре е да знаем, че възрастта на гумите е важен фактор. Ако гумите ви са произведени преди 5 години, то трябва да бъдат прегледани и потвърдени дали са годни за употреба от специалист. Ако ли вече гумите ви са на 10 години, то те са истински ветерани и е задължително време да си купите нови, тъй като свойствата на каучука са останали в миналото.
  2. Грайферите им са прекалено изтъркани - Грайферите на гумата са основен фактор за сцеплението й с пътя, което всъщност ви помага да останете на шосето при завой без да загубите контрол, както и ви позволява да намалите и да спрете при необходимост. При нови гуми дълбочината на грайферите е поне 8мм като с времето те се изтриват. В зимния сезон в България е задължително гумите ви да имат поне 4мм, а през летния - 1,6мм. Трик за измерването им: изпозвайте монета от 1 лев. Ако тя влиза цялата, това са 4 мм, а ако жълтата й част се покрива, то гумите ви отговарят на законовото изискване за горещия сезон. И все пак, за да бъдете напълно в безопасност, съветваме ви при падане на грайферите под 3мм, да смените гумите си. Гуми с грайфер 1,6мм спират на двойно разстояние автомобила ви спрямо с гуми с 3мм.
  3. Забелязват се пукнатини, издутини или мехурчета в даден участък на гумата - Всъщност дори не е необходимо да сте минали през по-остър камък, за да имате този проблем. С времето и излагането на гумите на слънчева светлина каучукът започва да се разрушава, което може да причини проблеми по гумите. Внимавайте за пукнатини, издутини, мехурчета, защото могат да доведат до гръмване на гумата, което от своя страна - до инцидент на пътя, особено сериозен ако шофирате извънградско. Посъветвайте се с гумаджия дали гумата може да бъде “спасена”, но е доста вероятно това да е бил нейният край.
  4. Необходимо е често да ги напомпвате - това е признак, че те изпускат. Понякога пукнатините по гумите са толкова малки, че не можем да ги забележим, но честото постепенно спихване е индикация, че гумата трябва да бъде сменена.


Стари нови гуми

Купуването на гуми втора употреба в България е честа практика. За да избегнете закупуването на негодна гума, наше мнение е, че е по-добре да проверите новите бюджетните видове гуми. Ценовата разлика няма да е голяма, а и инвестицията ще се изплати. Разгледайте офертите ни за БЮДЖЕТНИ ГУМИ ТУК 

БЪДЕТЕ В ЧАС с новостите