ТЕЛЕФОН ЗА ПОРЪЧКИ:

+359 888 174 999

Синтетично, полусинтетично или минерално масло?

Синтетично, полусинтетично или минерално масло?

Защо да се занимаваме с моторните масла?

Преди да си купим кола, едно от основните неща, които трябва да знаем е, че тя трябва да се обслужва. Не да се стига до аварии или закъсвания на пътя, а да се вземат поне минимални основни мерки за запазване на колата. А майсторите обичат да казват, че ремонтите на двигателите са най-трудни. Затова е изключително важно да обслужваме мотора на автомобила и в частност - да внимаваме със смяната на маслото.

Какви видове има?

Най-основно моторните масла според съдържанието им се разделят на:

  • синтетични;
  • полусинтетични;
  • минерални.


Какво представляват синтетичните моторни масла?

Това са моторни масла, издържащи до 10 000 км, специално разработени за възможно най-доброто представяне, като те успяват да осигурят необходимата защита на двигателя и при големи температурни амплитуди. Те имат фино съдържание като не отделят нечистоти и подпомагат по-доброто изгаряне на горивото, с което и по-доброто представяне на двигателя идва на яве.

Какво представляват полусинтетичните моторни масла?

Този тип масла, издържащи до 7 000км,  са смес от синтетични и минерални, като съдържанието на първите е ниско, но се добавят с цел подобряване на качествата без драматично увеличаване на цената. Добавянето на синтетично масло към минералното подобрява устойчивостта на температурни промени, както и намалява изхабяването на маслото.

Какво представляват минералните масла?

Моторни масла, подсигуряващи защита на двигателя до 5 000км, които представляват рафиниран петрол, обработен по начин, по който може да издържа на температурни промени. Но минералните масла са бюджетна версия и не работят толкова добре при екстремни температури, както другите два типа.


Какви предимства имат различните видове масла?

Синтетичното масло:

  • предлага добро смазване на двигателя и при високи температури, с което се избягва триенето на частите на двигателя и се увеличава живота им.
  • е стабилно и запазва добрия си вискозитет и при ниски и високи температури, което означава, че тече лесно и дава добри резултати.
  • не се окислява лесно, което всъщност представлява трудно разлагане на маслото.
  • оставя минимална утайка след като започне да се разпада, сравнено с другите типове масла.

Полусинтетичното масло:

  • е за предпочитане при големи разстояния, тъй като синтетичното масло е агресивно и бързо ще износи уплътненията в двигателя.

Минералното масло:

  • е перфектната бюджетна версия при възможност за избягване на шофиране на автомобила в екстремални температури.
  • е щадящо към маслените филтри, тъй като постепенно премахва наслагванията в двигателя, а не ги отлепя агресивно.

БЪДЕТЕ В ЧАС с новостите