ТЕЛЕФОН ЗА ПОРЪЧКИ:

+359 888 174 999

5 причини да сменяме моторното масло навреме

5 причини да сменяме моторното масло навреме

Всеки собственик на автомобил знае, че на определен период от време или изминати километри колата трябва да влезе в сервиза и да бъде сменено моторното й масло. Но защо? За да ви убедим, че подмяната на маслото не е просто маркетингов трик на сервизите, създателите на автомобили и търговците на авточасти, ние сме събрали няколко причини защо моторното масло е важно за автомобила. Нека се запознаем с неговите основни функции, както и с ползите, които “прясното” и чисто масло носят на автомобила ни.

Основни функции на маслото на двигателя

Ето за какво служи двигателното масло:

  1. Охлажда компонентите на двигателя - без необходимото количество моторно масло движещите се елементи започват да се трият, което създава топлина и лесно може да доведе до прегряване.
  2. Поддържа смазването на двигателя.  Помислете за всички движещи се части - ремъци, клапи и всички останали подвижни части, които всъщност карат колата да не е в спряло състояния. Доста бързи движения им се налага да правят, нали?! Тези компоненти отделят топлинна енергия, която би повредила двигателя без подходяща смазка. Ето защо е изключително важно да проверяваме редовно наличното масло и да не караме без посочения за дадената марка кола минимум на маслото.
  3. Подобрява разхода на гориво: лошата смазка на двигателя може да доведе до увеличена консумация на гориво като смяната на масло обикновено довежда до 2% намален разход. Макар това да не звучи голям процент, всъщност за средностатистически шофиран автомобил за година означава икономия от 5 литра бензин или дизел.
  4. Премахва появилата се утайка в двигателя и мръсотията - частици мръсотия са много опасни за двигателите. С времето мръсотията може да причини ръжда и намаляване продължителността на живота на двигателя. Също така самото старо масло с времето се разлага и става утайка. Важното е двигателят да се поддържа чист, затова смяна на маслото е от изключително значение.
  5. Удължава живота на двигателя: чисто и просто редовната поддръжка кара машините да издържат по-дълго. Налеп от замърсено масло по двигателя го затруднява постоянно. Всеки мотор, който има пречки за работата си, ще функционира по-кратко време.


5 пъти "по-" за приноса от смяната на маслото

Време е да обобщим ползите от редовната смяна на маслото и работата на двигателя с чисто масло:

  1. По-добро представяне на колата, тъй като движещите части на двигателя са чисти и добре смазани.
  2. По-малък разход на гориво.
  3. По-малко вредни емисии като се избягват тези от изгорено масло и мръсотия.
  4. По-дълъг живот на колата.
  5. По-малък шанс от натрупване на налеп от мръсотия по частите на двигателя.


Ако вече сте убедени, че не може да пропуснете рутинната смяна на масло, тук е мястото да изберете своето на изгодна цена: https://dikar.bg/dvigatelni

БЪДЕТЕ В ЧАС с новостите